real estate menu left
real estate menu right

Консалтинг

Издаваштво

курсна листа

Банер

Цени на Горива

Цени на горивата од 04.11.2014

Д-Е 4 (еуродизел)

62,50 ден.

Еуросупер БС-95 73,00 ден.
Еуросупер БС-98 75,00 ден.

Соопштение

Бруто плата – Најниска и највисока основица за

пресметување на придонеси за 2011 година

 

При утврдување на највисоката и најниската основица за пресметување и плаќање на придонеси за јануарска плата 2011 година, како просечна бруто плата се зема објавената бруто плата за месец ноември 2010 година, која изнесува 30.349,00 денари.

 

Најниската основица за пресметување и плаќање на придонесите изнесува 15.174,50 денари (50% од 30.349,00 денари).

 

 

Највисоката основица за пресметување и плаќање на придонесите изнесува 121.396,00 денари (4х30.349,00 денари).

Основиците ќе се применуваат во текот на цела 2011 година. - член 15 и 16 од Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување, (Службен весник на РМ“ 62/09...166/10).

 

Напомена: Податокот во износ од 30.349,00 треба во МПИН пријавата да се впише во полето месечна просечна плата.

За оние колеги кои не извршиле промена односно впишување на новото лично ослободување кое ќе се применува при пресметка на платите за 2011 година истото може да го сторат на следниот начин:

1.    Кликнете на параметри за пресметка на придонеси

2.    Кликнете на Нов период (ќе се намести периодот за 2011 година)

3.    Во полето даночно ослободување пишете го износот од 7.316 денари

4.    Кликнете на запиши

5.    Одите на провери и да креирате излезен фајл

 

Новиот клиентски софтвер на МПИН пријавата превземете го од сајтот на УЈП


НАПОМЕНА: ПРИДОНЕСОТ ЗА ВОДИ ЗА 2011 ГОДИНА НЕМА ДА СЕ ПРЕСМЕТУВА.

 

 

 

Search

Банер
Банер
Банер
Банер